Tips bij condensvorming in de terrasoverkapping of de polycarbonaatplaten

foto met regendruppels en condens op het raam

Condensvorming in de polycarbonaatplaat. Vervelend, maar niet te voorkomen.

Condensvorming in polycarbonaatplaten is een natuurlijk verschijnsel, wat komt en wat gaat. Polycarbonaat is net zoals bijna alle kunststoffen waterdicht, maar niet dampdicht. Hierdoor kan de waterdamp dus altijd naar binnenkomen. Als de luchtvochtigheid in de kanalen van de dakplaten hoog is, dan krijg je condensvorming als de polycarbonaatplaten plots worden afgekoeld; water slaat immers neer op een koud oppervlak. In de praktijk zien we dit vaak bij weersveranderingen, bijvoorbeeld na een regenbui, als het dak door de regen snel is afgekoeld. Het is belangrijk dat het binnengekomen vocht in de polycarbonaat dakplaat ook weer weg gaat en het niet blijft vastzitten. Door het standaard aanbrengen van AntiDust tape en een condensprofiel verdwijnt  condens telkens weer als sneeuw voor de zon. De condens kan wegvloeien en er vindt een luchtcirculatie plaats in de polycarbonaat. 

 

Het lijkt een goed idee om de zaagkanten van de polycarbonaatplaten open te laten waardoor het opgehoopt water er makkelijker uit kan vloeien, maar niets is minder waar! Het vochtprobleem zal ongetwijfeld hiermee opgelost worden maar door de open kanten creëert u een fijne omgeving voor ongewenste algen, schimmels en insecten. Op den duur ziet u de polycarbonaatplaten langzaam groen worden door de algengroei. Dit krijgt u niet meer verwijdert uit de plaat. 

Indien u zelf gaat werken met polycarbonaat platen, dan raden wij aan om geen andere tape te gebruiken dan de aanbevolen AntiDust tape. Tape van mindere kwaliteit kan op den duur loskomen en zelf scheuren, waardoor grote hoeveelheden vocht in de platen komt, dat niet meer weg kan. Goedkoop is bij deze dan echt duurkoop. 

 

Condensvorming bij overkappingen met glazen dakbeschot

De lucht in uw terrasoverkapping is warmer dan de lucht buiten, hierdoor ontstaat er condens in de terrasoverkapping. Dit is zichtbaar in de vorm van kleine druppeltjes. Deze zitten bijvoorbeeld op de glazen voor- en zijwanden en op het glazen dakbeschot. Het lijkt alsof het in de overkapping regent. We geven u twee tips om condensvorming te beperken. Helemaal wegnemen is zo goed als onmogelijk.

 

Tip 1: Ventileer regelmatig!

Omdat condens ontstaat door temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, is het belangrijk regelmatig te ventileren. Door een raam of schuifdeur open te zetten- al is het maar op een kiertje- wordt de temperatuur in de overkapping geleidelijk kleiner. Het resultaat? Minder condensvorming op het glas. 

Tip 2: Pas op met echte planten in de overkapping

Het is een prachtig plaatje om in de overkapping echte planten te hebben staan. Het geeft een knus gevoel, maar voor de condensvorming is het heel ongunstig. Planten verhogen de luchtvochtigheid in de terrasoverkapping. En dat verhoogt weer de kans op condensvorming. De oplossing? Simpel! Breng het aantal planten terug naar maximaal 1 plant. Door regelmatig te ventileren, kunt u condensvorming verminderen. 

Gebruik een terrasoverkapping niet als serre

De termen serre en terrasoverkapping worden vaak door elkaar gebruikt. Veel mensen weten niet dat er een verschil is tussen een terrasoverkapping en een serre. Een serreaanbouw bestaat grotendeels uit glas en hout. Een serre is een extra leefruimte die bij het huis getrokken kan worden door bijvoorbeeld een gedeelte uit de gevel te breken. Een serre is geïsoleerd en kan worden voorzien van vloerverwarming, Een serre kan het hele jaar door gebruikt worden. 

 

Een terrasoverkapping is een open, overdekte ruimte. De overkapping staat tegen het huis aan en is niet betrokken bij de woning. Bij goed weer is het heerlijk vertoeven onder de terrasoverkapping. Een terrasoverkapping is niet geïsoleerd.  Wanneer u de terrasoverkapping dicht maakt met schuifdeuren spreken wij van een tuinkamer. Om het bij koelere temperaturen aangenaam te maken in de terrasoverkapping kunt u een open haard, kachel of infraroodverwarming plaatsen. Om condensvorming tegen te gaan raden wij aan de terrasoverkapping niet hoger te verwarmen dan 17º. Regelmatig ventileren is belangrijk indien u een gesloten overkapping hebt.