Tips voor het onderhoud van uw tuinkamer, zonwering of rolluiken

Onze onderhoudstips voor terrasoverkappingen uit aluminium


Als u wilt dat uw terrasoverkapping zo lang mogelijk meegaat dan zal u de overkapping ook moeten onderhouden. Gelukkig vragen aluminium terrasoverkappingen weinig onderhoud, maar dat wil niet zeggen dat u er helemaal niets aan hoeft te doen. Met onze onderhoudstips voor aluminium terrasoverkappingen garanderen wij een lange levensduur van uw overkapping. 

 

 

Hoe vaak moet je een terrasoverkapping schoonmaken?

Natuurlijk is het prima om een terrasoverkapping zo vaak mogelijk schoon te maken, maar u moet het ook weer niet overdrijven. Ons advies is om de terrasoverkapping minstens twee keer per jaar schoon te maken. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om wat vaker een inspectie uit te voeren om te kijken of er ergens schade is. De dakgoot kan bijvoorbeeld gemakkelijk verstopt raken. Het is raadzaam om een inspectie zeker drie tot vier keer per jaar uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat het regenwater ongehinderd kan wegstromen.

Schoonmaken terrasoverkapping: wat wel doen?

 • Gebruik altijd zachte reinigingsdoeken die niet zijn gewassen met wasverzachter. Bij het gebruik van harde schoonmaakmaterialen zoals borstels en schrobbers is er sneller kans op krassen. Ook is er dan meer kans op slijtage van het materiaal.
 • Spoel de terrasoverkapping altijd goed af met water, voordat u gaat poetsen. Achtergebleven deeltjes zand kunnen door wrijving met doeken voor krasjes zorgen.
 • Gebruik altijd een mild reinigingsmiddel om de terrasoverkapping schoon te maken. Ons advies: het aluminium onderhoudsset van APT. Deze reinigers zijn speciaal afgestemd op gecoate en gemoffelde aluminium elementen. De omgevingstemperatuur mag niet hoger dan 25 ℃ liggen tijdens het schoonmaken.
 • Houd de weersomstandigheden goed in de gaten. Als het regent, heeft schoonmaken weinig zin. Als je de terrasoverkapping gaat schoonmaken moet het de hele dag droog zijn. Ideaal is het als het twee dagen daarna ook nog droog weer is. 

Wilt u het aluminium onderhoudsset bestellen? Dit kan via Whatsapp, telefoon of via onderstaande bestelknop. De kosten van de set zijn € 39.99

Schoonmaken van uw overkapping: wat niet doen?

 • Gebruik geen agressieve of bijtende reinigingsmiddelen zoals: chloor, thinner, wasbenzine of spiritus. Deze kunnen de coating of laklaag van de terrasoverkapping behoorlijk aantasten.
 • Maak geen gebruik van schurende schoonmaakmaterialen zoals (metalen) schuursponsjes. Deze geven krassen op het aluminium. 
 • Wilt u het vuil van de terrasoverkapping afspoelen met een hogedrukreiniger? Doe dit toch maar beter niet! De kracht van de hogedrukspuit zorgt er eveneens voor dat de buitenste laag van het aluminium beschadigd raakt. Het beste kunt u een gewone tuinslang gebruiken om de overkapping af te spoelen. 

 

Onderhoud van het dakbeschot van uw terrasoverkapping

Ons advies: minimaal 1 x per jaar reinigen, naar behoefte kan dit ook vaker. Reinig het dakbeschot met water en een PH-neutrale reiniger zonder oplosmiddelen. Bij het gebruik van harde reinigingsmiddelen zoals reinigingsborstels of schrobbers is er sneller kans op krassen. Ook is er meer kans op slijtage. Gebruik altijd zachte reinigingsdoeken die niet zijn gewassen met wasverzachter. Bij polycarbonaat is het van belang de platen aan de lucht te laten drogen. Veeg ze niet droog. Dit is om krassen te voorkomen. 

 

 

Schoonmaken glazen schuifwanden

Het is belangrijk het glas van de schuifwanden na de montage te reinigen met pure azijn. Omdat er van het snijden in de fabriek kalkwater op de schuifwanden kan zitten lijkt het alsof er een matte vlek op het glas zit. De azijn helpt de kalklaag te verwijderen. Spoel het glas daarna af met helder water. 

 

Wilt u lang genieten van uw schuifwanden, dan is het belangrijk om de schuifwanden goed te reinigen. Begin met de onderrail. Het vuil in de onderrail zorgt ervoor dat de glaswand niet meer soepel schuift. Veeg de onderrail uit met een stoffer en spoel hem vervolgens door met veel water. Gebruik een zachte handschrobber om vastzittend vuil te verwijderen. Let op dat de borstels niet te hard zijn om krassen te voorkomen. Wanneer u dit regelmatig doet bent u ervan verzekerd dat u een soepel lopend glaswandensysteem blijft behouden. Gebruik geen schrobber op gecoate aluminium delen, dit veroorzaakt krassen in de lak.

 

Het glas van de glaswanden schoonmaken spreekt voor zich. deze kunt u schoonmaken op de manier waarop u uw ramen thuis reinigt. 

 

Maak de aluminium delen schoon met een zachte doek, en een mild reinigingsmiddel. Wij adviseren hiervoor ons aluminium onderhoudsset. Deze set bestaat uit 2 reinigers die speciaal zijn afgestemd op gecoate en gemoffelde aluminium onderdelen

Onderhoud zonweringen

De warme temperaturen zitten erop, dus wordt het tijd uw zonnescherm te reinigen. Hoe u hiervoor het beste te werk kunt gaan leggen we hieronder uit. 

 

 1. Maak de gehele zonwering schoon, niet alleen de vlekken. Zo voorkomt u kleurverschillen in het doek. 
 2. Voor het schoonmaken van het zonnescherm adviseren wij HG zonnescherm reiniger. Zoals bij ieder andere reiniger ook, adviseren wij deze eerst op een klein onopvallend stukje te testen om te zien of er kleurverschil ontstaat.
 3. Maak u zonwering schoon op een dag zonder directe zoninstraling. Droogt het zonnescherm te snel op met het reinigingsmiddel erop, kunnen lelijke vlekken ontstaan. 
 4. Gebruik geen agressieve reinigers indien dit niet nodig is. Bijna iedere fabrikant impregneert de doeken zodat deze vuil- en waterafstotend zijn. deze laag kan worden aangetast door agressieve reinigers. Gebruik reinigers altijd volgens instructie van de fabrikant.
 5. Indien u een agressieve reiniger hebt gebruikt is het verstandig om het doek daarna te impregneren. Kies voor hetzelfde merk reiniger als impregneermiddel, om uit te sluiten dat de middelen elkaar bijten. 
 6. Laat het doek 24 uur drogen. Het is belangrijk dat het weer droog blijft. Rol het doek nooit op als het nog nat is, dit veroorzaakt vlekken die u niet meer uit het doek krijgt. Laat het doek in de wintermaanden geheel opgerold in de cassette zitten. 
 7. De cassette en de geleiders van de zonwering kunt u reinigen met een milde reiniger bijvoorbeeld ons onderhoudsset voor aluminium. 

 

 

Reinigen van uw rolluiken

 1. Laat het rolluik helemaal naar beneden zakken tot de lamellen goed tegen elkaar zitten.
 2. Maak de lamellen schoon met een zachte spons en lauw water met een neutrale zeep. Vermijd agressieve reinigingsproducten. gebruik nooit de schuurkant van een spons, dit veroorzaakt krassen.
 3. Smeer de geleiders en rubbers in, met bij voorkeur teflonspray
 4. Bij hardnekkig vuil kunt u gebruik maken van een rolluik reiniger in combinatie met een zachte spons
 5. Droog het rolluik achteraf met een zachte doek voor een blinkend resultaat