· 

Zuigerafdrukken op vochtige ramen

 

Dit verschijnsel wordt vernetting van het glasoppervlak genoemd. De zuigerafdrukken zijn uitsluitend zichtbaar op het moment dat het glas vochtig wordt. 

Doordat er siliconen resten van de glaszuigers in de poriën van het glas zitten, zullen vochtdruppels zich op die plek anders vormen dan op delen waar dit niet het geval is. 

Doordat de vochtdruppels zich anders vormen wordt de afdruk zichtbaar. Het water op de plek waar de zuiger heeft gezeten krijgt een andere druppelvorm doordat het zich meer hydrofoob zal gedragen, het bolt meer op, dan elders op de ruit.

 

Vernetting is een natuurlijk verschijnsel en staat verder los van de functionaliteit van het glas. Bij een normale bewassing van het glas zullen de afdrukken op den duur verdwijnen. Dit is afhankelijk van de mate en frequentie van reiniging. 

 

Met agressieve middelen kan dit proces wel worden bespoedigd maar dit kan eventueel schade opleveren aan de omliggende delen en wellicht ook aan het glas zelf. Wij raden dit dan ook niet aan!

 

Vernetting is nooit een reden voor reclamatie. De ruit moet immers schoon, droog en bij bewolkt weer (diffuus licht) worden beoordeeld. Wij beoordelen volgens het protocol Beoordeling enkel glas bij oplevering van het KCG Kennis Centrum Glas.