· 

Welk dakbeschot kiezen? De verschillen tussen glas en polycarbonaat

Welk dakbeschot kiezen? De verschillen tussen glas en polycarbonaat

Welk type dakbeschot is voor u de beste optie?

Terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten dakbeschot. Veel klanten zien door de bomen het bos niet meer, als het gaat om de keuze voor het dakbeschot van hun toekomstige terrasoverkapping. 

Waar de ene de voorkeur heeft voor polycarbonaat, kiest een ander specifiek voor glas. 

 

In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen glas en polycarbonaat. 

 

Wat glas is hoeven we niet meer uit te leggen. Polycarbonaat is daarentegen minder bekend. Wat is polycarbonaat? Een polycarbonaat kanaalplaat is een vlakke kunststof plaat die vaak buiten gebruikt wordt als dakbeschot voor een terrasoverkapping. De polycarbonaatplaten zijn slagvast en maar liefst 250x sterker dan glas van verglijkbare dikte. Kanaalplaten zijn altijd dubbelwandig, de platen zijn thermisch isolerend. 

 

Voor onze overkappingen gebruiken we polycarbonaat kanaalplaten van 16 mm dikte. U hebt de keuze tussen helder polycarbonaat of opaalkleurig polycarbonaat. 

 

 

 

Als u kiest voor duurzaamheid, dan is een glazen dakbeschot de beste optie.

Een glazen dakbeschot is in aanschaf een stuk duurder dan polycarbonaat, maar heeft als voordeel dat het dakbeschot nooit vervangen hoeft te worden. Waar bij polycarbonaat na enkele jaren de kwaliteit van het materiaal achteruit gaat, blijft bij glas de kwaliteit gelijk. Glas is een tijdloos materiaal dat qua uitstraling bij nagenoeg elk type overkapping en woning past. Met helder glas creëert u een zeer ruimtelijke en open uitstraling.  

 

Ons glasbeschot wordt gemaakt van 8 mm VSG gehard veiligheidsglas. Wat is dit dan precies? VSG ook wel veiligheidsglas genoemd is in tegenstelling tot gewoon glas gelaagd. Het veiligheidsglas wordt door twee of meer glasplaten onverbrekelijk aan elkaar gelaagd door middel van een PVB-folie (plastic tussenlaag). Mocht het glas breken, dan houdt de folie het beschadigde glas bij elkaar, en zorgt ervoor dat er geen gat ontstaat, of dat er grote scherven vallen waaraan men zich kan snijden.

 

Een glazen dak maakt minder lawaai als het regent dan een dak met polycarbonaat. 

 

 

 

 

Glas heeft een hoge energiedoorlating dan polycarbonaat

Helder glas heeft een energiedoorlating van 85%, melkkleurig glas heeft een energiedoorlating van 52%. Hoe hoger dit getal, hoe warmer het wordt in de overkapping. 

Klanten zijn vaak bang dat een overkapping veel licht wegneemt uit de woning. Als we kijken naar de verschillende soorten glas dan heeft helder glas een lichtdoorlating van maar liefst 88% en heeft melkkleurig glas een lichtdoorlating van 63%. Hoe hoger dit getal hoe lichter het is in de overkapping. Met een dakbeschot uit helder glas heeft u vrij zicht naar buiten, daarentegen kunt u bij melkkleurig glas niet onbelemmerd naar buiten kijken.

 

 

Een goedkoper alternatief is polycarbonaat dakbeschot

Polycarbonaat is 2 x zo licht dan glas en bovendien gemakkelijk bewerkbaar. Door het minder ingewikkeld productieproces is de aanschaf van polycarbonaat goedkoper dan de aanschaf van glas. Vrijwel iedere "aparte" constructie kan met polycarbonaat dakbeschot gerealiseerd worden. Bij glas is dit vaak al een stuk moeilijker. 

 

 

De nadelen van de verminderde lichtinval zijn voor de meeste mensen groter. In tegenstelling tot helder glas, kunt u bij vooral bij heldere polycarbonaat kanaalplaten niet genieten van het echte buitengevoel. De kanalen die in de platen zichtbaar zijn belemmeren het vrije uitzicht.

 

 

Polycarbonaat laat minder licht door dan glas, maar isoleert beter

Polycarbonaat laat minder licht door dan glas. Bij heldere polycarbonaatplaten is de lichtdoorlating 70% en bij opaalkleurig polycarbonaat 55%. Omdat polycarbonaat beter isoleert dan glas wordt dit type dakbeschot vaak door mensen gekozen die de hele dag zon hebben staan in hun tuin. 

 

Polycarbonaat kanaalplaten hebben een energiedoorlating van 54-62%. Ook hierbij geldt. Hoe hoger het getal hoe warmer het wordt in de overkapping. Helder polycarbonaat laat dus meer warmte door dan melkkleurig polycarbonaat. 

 

 

Alle voor- en nadelen op een rij

Voordelen glas Voordelen polycarbonaat
- duurzaam - goedkoper dan glas
- hoeft nooit meer vervangen te worden - "aparte" constructies zijn gemakkelijk te realiseren
- luxere uitstraling tegenover polycarbonaat - isoleert beter dan glas
- makkelijke te reinigen - 250 x sterker dan glas
- niet gevoelig voor krassen - grote dieptematen zijn realiseerbaar
- laat veel licht door

- lichtgewicht 

   
 Nadelen glas  Nadelen polycarbonaat
- duurder dan polycarbonaat - "goedkopere" uitstraling dan glas
- minder isolerend dan polycarbonaat - kans op condensvorming in de platen
- beperkte glasmaten i.v.m. stevigheid van het glas - na enkele jaren verkleuring van platen door zonlicht
  - gevoelig voor krassen
  - laat minder veel licht door dan glas