· 

Verschil tussen bovendak- en een onderdakzonwering

Verschil tussen een bovendak- en een onderdakzonwering

Verschil tussen een bovendak- en een onderdakzonwering

 

Bij een bovendakzonwering wordt de zonwering, zoals de naam het al zegt, bovenop het dakbeschot van de terrasoverkapping geplaatst. Het voordeel van dit type zonwering is dat de zonnestralen op het doekt kaatst, en het doek ervoor zorgt dat de zonnestralen (en warmte) niet door het dakbeschot van de terrasoverkapping heen komt. Voordeel hiervan is dat de warmte door het doek wordt tegengehouden. De bovendakzonwering zit enkele cm boven het dak gemonteerd. Tussen deze open ruimte kan de wind circuleren. Nog een voordeel is, dat de bovendakzonwering niet aan de dieptemaat van de overkapping is gebonden waardoor deze over de overkapping heen kan steken, wat voor extra schaduw voor de overkapping zorgt.

Een nadeel van dit type zonwering is dat het doek is blootgesteld aan weersinvloeden, uitwerpselen van vogels, of vallende bladeren. Het doek kan hierdoor sneller vuil worden. 

 

De onderdakzonwering wordt aan de onderkant van het dakbeschot, in de terrasoverkapping geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het doek niet is blootgesteld aan weersinvloeden, uitwerpselen van vogels etc. Ook kunt u het doek het hele jaar uitgerold laten zitten. U hebt geen omkijken bij slecht weer. Nadeel van dit systeem, de onderdakzonwering kan altijd maximaal zo groot zijn als de overkapping is. Nog een nadeel is dat de zon op het dakbeschot schijnt, en het dakbeschot opwarmt. Het doek van een onderdakzonwering is puur en alleen gedacht voor de schaduw, maar warmte wordt niet tegengehouden. 

 

Wij hebben beide types zonweringen in het assortiment. Wij adviseren u graag welk type zonwering bij u geschikt is. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0